Co to jest żeńszeń?

Żeń-szeń właściwy (Panax ginseng C.A. Meyer), nazywany także ginsengiem lub wszechlekiem – gatunek reliktowej byliny z rodziny araliowatych. Dziko występuje w północno-wschodnich Chinach, na północy Półwyspu Koreańskiego, w Japonii i wschodniej części Rosji (Kraj Nadmorski i zlewnia rzeki Ussuri).
Nazwa rośliny na Zachodzie pochodzi od chińskiej nazwy "rénshēn" (人蔘) oznaczającej "człowieka-korzeń", co nawiązuje do kształtu kłącza. W większości języków europejskich żeń-szeń jest określany jako "ginseng" – łacińską transkrypcją chińskiej nazwy ustanowioną przez europejskich misjonarzy, którzy badali chińską medycynę i ziołolecznictwo. Polska nazwa "żeń-szeń" została zapożyczona z rosyjskiego i stąd bierze się głoska "ń", nie występująca w języku chińskim.

korzeń żeń-szenia zalecany jest w celu uzupełnienia diety w stanach obniżonej wydolności umysłowej i fizycznej jak: uczucie osłabienia i wyczerpania,przemęczenie i brak koncentracji, w okresie rekonwalescencji

ZALECANE UŻYCIE:
2-3 g / dobę. Produkt nie jest zalecany dla dzieci oraz kobiet w ciąży i kobiet karmiących. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i nie zastąpi
zdrowego trybu życia. Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej.
Po dwóch miesiącach stosowania należy zrobić jeden miesiąc przerwy.